Yeni Mezunun İşe Giriş Hikayesi ile ilgili resim

Yeni Mezunun İşe Giriş Hikayesi

"Yeni mezun ancak işe başlayalı 8 ay olmuş biri ile tanıştım, işe nasıl girdiğini sordum. Aldığım cevabı sizlerle paylaşmak istedim." 

Üniversiteden yeni mezun olmuştum, hayallerim vardı, bu hayallere ulaşmak için yapmaktan zevk alacağım bir işte çalışmak istiyordum. Ancak beni gelecekte başarılı kılacak bir iş bulmam kolay olmuyordu. Gazetelerdeki ve kariyer sitelerinde yayınlanan iş ilanlarına hazırlamış olduğum klasik özgeçmiş ile bütün ilanlara başvuruyordum. Yaptığım iş başvurulardan çok nadiren mülakat için randevu alıyordum. Davet eden firmalarla yaptığım mülakatlarda da başarılı sonuç alamıyordum. İyi eğitim veren bir üniversiteden mezun olmuştum, teorik olarak gerekli bilgileri almıştım, ancak iş bulmanın bu kadar zor olacağını tahmin etmemiştim. İş bulma süreci uzadıkça gelecekle ilgili hayallerimden endişe duyuyordum, ancak hiçbir zaman da ümidimi yitirmedim. 

"Niçin kariyerime uygun bir iş bulamıyordum, iş başvurularından neden ret mektupları alıyordum." 
Bu sorulara cevap bulmam gerekiyordu. Bir gün daha önceden çevremden de iyi şeyler duyduğum bir insan kaynakları şirketinin seçme ve yerleştirme alanında uzman olan Emre Bey ile tanışmaya karar verdim. Bu firma ulusal ve yabancı firmalara danışmanlık yapıyordu. Acaba ben neden istediğim işi bulamıyordum. Emre beyi arayarak kendimi tanıttım, iş bulma sürecinde yardımcı olup olamayacağını sordum, kendilerinden randevu talep ettim. Emre bey hiç tereddüt etmeden randevu verdi. Bu arada bana görüşmeye gelirken hazırlamış olduğum özgeçmişi de yanımda getirmemi istedi, ben de teşekkür ederek, randevu saatinde orda olacağımı bildirdim. 

Randevu günü tam saatinde Emre Beyi ofisinde ziyaret ettim. Beni çok nazik ve kibar karşıladı. Yaptıkları hizmetlerden kısaca bahsettikten sonra hemen konuya girdi. Siz dedi hangi iş alanında kariyer yapmak istiyorsunuz dedi. Ben de yeni mezun olduğum için her ilana başvuru yaptığımı söyledim. Emre bey şirketlerin eleman ararken dikkat ettikleri hususlardan bahsettikten sonra benimle mülakata başladı ve aşağıdaki soruları sordu.

YENİ MEZUN MÜLAKAT SORULARI 

  • Lisenin ve üniversitenin hangi bölümlerinden mezun olduğumu, okul derecelerinin olup olmadığını (birinci, ikinci, üçüncü)
  • Eğitim yaşamım boyunca okullarda rol aldığım sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılıp katılmadığımı,
  • Lise veya Üniversiteyi kaç yılda tamamladığımı, İngilizce hazırlık alıp almadığımı, eğitimin dilinin ne olduğunu,
  • Üniversite döneminde ne tür aktivitelere katıldığımı, yaz dönemlerinde mezun olduğum bölüm gereği zorunlu olmamasına rağmen yaz dönemlerinde staj yapıp yapmadığımı,
  • Stajyer olarak çalıştığım firmaların hangi bölümlerinde çalıştığımı ve bu bölümlerde neler öğrendiğimi,
  • Eğitim yaşamım boyunca kendimi geliştirmem ile ilgili neler yaptığımı,
  • Okulda yaptığım bireysel ve grup çalışmaları, yapılan proje çalışmalarını,
  • Yüksek lisans yapıp yapmayacağımı, İngilizce konuşma olarak akıcı olup olmadığımı, dili nasıl geliştirdiğimi
  • Üniversitede en başarılı olduğum ve sevdiğim derslerin isimlerini,
  • Bildiğim MS. Office programlarının isimlerini, bunları nasıl öğrendiğimi, okul döneminde nerelerde kullandığımı
  • Çalışmak istediğim iş alanlarını sırası ile söylememi, en başarılı olabileceğim ve zevk alarak çalışabileceğim iş alanını sordu. 

Mülakat sonunda benim çalışmak istediğim iş alanları üzerinde konuştuk. Firmaların aradığı nitelikler ile benim almış olduğum eğitimim, stajlarım ve kişilik özelliklerime en uygun olan benim de başarılı olabileceğim iş alanlarını tanımladık. Ücret beklentimle ilgili olarak, firmalarla görüşmemde firmalardan böyle bir soru gelmediği sürece ücretten bahsetmememi söyledi. Eğer firma sorarsa ücretin ikinci planda olduğunu firmanın ücret politikasına uyacağımı, şuan için önceliğimin ücret olmadığını, iyi bir firmada hem kendime hem de firmama yararlı olmak istediğimi belirtmemi söyledi

İŞ İLANLARINA BAŞVURU YAPARKEN DİKKAT ETMEM GEREKEN HUSUSLARI SIRALADI 

  • İş ilanında aranan özellikleri, varsa iş tanımını iyi incelememi, özellikleri koyu yazılan alanlara dikkat etmemi
  • İlanı yayınlayan firma ile ilgili internet üzerinden ve çevremden araştırma yapmamı
  • Her ilana değil, kendime en yakın olan ilanlara başvurmamı
  • Her bir ilan için özgeçmişimi revize etmemi, ilanda aranan özelliklerimi öne çıkarmamı
  • Her bir ilana başvururken çok kısa bir ön mektup yazmamı
  • İlanda iş tecrübesi isteseler de diğer özelliklerin uyması halinde başvuru yapmamı
  • Uygun olmayan iş ilanlarına kesinlikle başvuru yapmamamı istedi. 

Emre bey mülakat sırasında sorduğu tüm sorularla ilgili cevapları not aldı ve mülakat bitince aşağıdaki soruları ve e-posta adresime göndereceği 16PF Kişilik testini doldurmamı ve geri kendilerine göndermemi istedi. 

ÖNDERİLEN SORULAR

  • İş dışındaki vaktinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Sizce en güçlü kişilik özellikleriniz nelerdir? Örnek verebilir misiniz?
  • Sizce geliştirmeniz gereken yönleriniz nelerdir? Bunların size dezavantaj oluşturduğu durumu anlatır mısınız?
  • Eğitim yaşamınızda yürütmüş olduğunuz en yaratıcı proje hangisiydi? Açıklayınız.
  • En çok hangi yönünüz eleştirilir? Katılıyor musunuz?
  • Öğrenim gördüğünüz alanı nasıl seçtiniz? Beklentilerinizi karşıladı mı?”
  • Kısa vadeli kariyer hedefleriniz nelerdir? Nasıl bir işte çalışmak istiyorsunuz?”
  • Uzun vadeli hedefleriniz nelerdir? Bunlara ulaşmak için planınız ne?”
  • Eğitimiz sırasında yaz tatillerinizi nasıl değerlendirdiniz?”
  • Takım çalışmasını mı tercih edersiniz, yalnız ve bağımsız çalışmayı?” Örnek verebilir misiniz? 

Bu soruları ve 16 Test kişilik envanteri testini yapıp mail adresine gönderdim. Birkaç gün sonra yapılan testler üzerinden geçerek, güçlü ve zayıf yönlerimi belirledi.Yapılan testlerde artık kendimi daha iyi tanımaya başlamıştım. 

Artık kişilik olarak, ekip çalışmasına mı yoksa bireysel çalışmaya mı daha yatkın olduğumu, girişkenlik, yeniliklere ve öğrenmeye açık olup olmadığımı, olumsuzluk karşısında nasıl davrandığımı, kısaca iş yaşamının istediği kişilik özelliklerini daha iyi biliyordum. 

"Emre beyden öğrendiğim konulardan biri de almış olduğum eğitim, bildiğim yabancı dil ve bilgisayar programlarından daha önemli olanın mülakat sırasındaki beden dilim, konuşmalarım, işi  ne kadar istediğimi göstermem, güler yüzlü olmam, kararlı ve ne yapmak istediğini bilen biri olmanın önemini anlamıştım." 

Artık zevk alarak yapabileceğim işi bulmanın yöntemlerini Emre beyden öğrenmiştim. İş ilanların başvururken artık dikkat etmeye başlamıştım. Başvurularımdan geri dönüşler de gelmeye başlamıştı. Randevu aldığım firmalarla ilgili mülakat öncesi web sitelerinden araştırma yaparak, iş ilanını Emre bey ile paylaşarak, mülakat sırasında nelere dikkat etmem gerektiğini öğrenerek gitmeye başlamıştım. 

Yaptığım birkaç mülakat sonucu kariyer hedefime uygun iyi bir firmada işe alınmıştım.  İşe başlayalı 8 ayı geçti, bu işi yapmaktan çok mutluyum. 

Bu desteği veren Emre beye gerçekten teşekkür ediyorum. Ben de yeni mezunlara veya işini değiştirmek isteyenlere iş arama sürecinde kendilerine bir insan kaynakları danışman firmasından uzman biri ile tanışarak, profesyonel bir destek olmasını tavsiye ediyorum dedi. 

Bu hikayeyi dinleyince binlerce insanlarla yapmış olduğum mülakatlarda bu yöntemi kullanan ne yeni mezun ne de yönetici gördüm. 

Sağlıklı ve güzel günler dileriz.
Human Kapital İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd.Şti.