Bir İş Teklifi Aldınız, Yeni İşyerine Başlama Sürecine İyi Hazırlanmanız Gerekir ile ilgili resim

Bir İş Teklifi Aldınız, Yeni İşyerine Başlama Sürecine İyi Hazırlanmanız Gerekir

BÖLÜM:-2 Yeni İşyerinize Hazırlık Süreci Ve İlk İzlenim Önemlidir:

Hem şirketler hem de yeni çalışanlarca işe alıştırmanın önemi genellikle hafife alınmaktadır. Çalışan için, şirketin siz işe alınmadan önce kişisel görüşmelerde size verdiği iyi izlenimin gerçekte doğrulandığını görmek meselesi olacaktır. Burada yüksek derecede bir uyum varsa, çalışan kararında onaylandığını hissedecek ve daha ilk günden itibaren yüksek bir motivasyonla yeni mücadelesine başlayacaktır. Burada tutarsızlıklar olması durumunda, daha başlamadan önce kendi motivasyonunuzda bir azalma olduğunu fark edeceksiniz ve hatta bazı durumlarda bu, alınan kararın genel olarak sorgulanmasına bile yol açacaktır.

Şirket aynı zamanda iyi ve sorunsuz bir işe alım sürecine yüksek ilgi göstermelidir, çünkü çalışan yeni rolüne çok daha hızlı uyum sağlayacak ve böylece şirkete istenen ve umulan faydayı getirecektir. Ayrıca, yapılandırılmış bir işe alım süreci, her zaman yeni çalışanın zayıf yönlerini erken bir aşamada fark etme ve uygun önlemleri alma olasılığını sunar. 

Ayrıca şirketin kendi yasalarını çok erken bir aşamada öğrenmeniz de tavsiye edilir.

Buna iki örnek:  Toplantıların zaten her zaman 15 dakika sonra başladığına ve ardından dakikliğin merkezi bir kurumsal değer olduğu bir şirkete geldiğinize alışkınsınız.

İş arkadaşlarınıza gece geç saatlerde veya hafta sonu bile iş emirlerini içeren e-postalar göndermeye alışkınsınız ve iş-yaşam dengesi konusunun hararetle tartışıldığı ve "normal" çalışma saatleri dışındaki e-postaların bu nedenle kaşlarını çattığı bir şirkete geldiniz.

Yada başka bir örnek verelim. Eski işyerinizde mesai saatinden 10-15 dakika sonra işe gelmeye alışkınsınız. Yeni işyerinizde bu alışkanlığa devam etmeniz halinde önemli bir soruna neden olabileceğini öngörmeniz gerekir. Türkiye'de işe başlama ve bitiş saatlerine hassasiyet göstermenizi öneririm. En azından belirli bir süre buna dikkat etmelisiniz.

Bu küçük şeyler, meslektaşlarında ve üstlerinde hızla yeni meslektaşa uyup uymadıklarına dair bir his yaratır. Bu tür "küçük şeylerin" psikolojik etkisini asla küçümsememek gerekir. Bu nedenle, bu yazılı olmayan yasaları doğrudan sormanız veya ilk birkaç gün ve haftalarda bunları yakından gözlemlemeniz önerilir. Notlar alın ve yeni şirketin kültürünü anladığınızdan ve günlük işlerinizde dikkate aldığınızdan emin olun. Elbette kültür her zaman değiştirilebilir. Ancak bunu ilk birkaç hafta içinde denememenizi şiddetle tavsiye ederim.


Keyifli günler dileriz

Cengiz Karaman
Human Kapital İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Şti