İşe Alım danışmanlığı veya işe alım... ile ilgili resim

İşe Alım danışmanlığı veya işe alım...

İşe alım danışmanlığı ile işe alım arasındaki fark nedir?

Benim açımdan fark çok büyük. İşe alım uzmanları aday merkezli çalışırken, İşe alım danışmanlığında odak noktası müşteridir. Belirli bir pozisyon için müşterilerimize en uygun adayı arıyoruz. Profesyonel niteliklere ek olarak, kişisel özellikler ve bir kişinin şirkete veya ekibe uyup uymadığı sorusu özellikle önemli bir rol oynar. Arama başlamadan önce müşterilerimizle yoğun bir şekilde tartıştığımız burada dikkate alınması gereken birçok faktör var.

İşe alımda ise odak noktası adaydır. Aday için potansiyel işverenler aranır veya özel profilli bir aday için işverenlere işi olup olmadığı sorulur. Aynı aday bu nedenle potansiyel olarak birkaç şirkete sunulur.  Bu yol genellikle çok çeşitli şirketlerde aranan uzman işlevler için seçilir. Örneğin, nitelikleri gereği çoğu firmada ihtiyaç duyulan yazılım geliştiriciler. Bu işlevler sektörler arasında çok kolay bir şekilde doldurulabilir. Kültürel uyum genellikle ikincil bir rol oynar. Çünkü bunlar genellikle yönetimsel sorumluluğu olmayan pozisyonlardır.

İşe alım danışmanlığı alanında ise durum farklıdır. Burada genellikle çok özel bir segmentte veya sektörde özel mesleki niteliklere sahip bir aday aranır. Liderlik sorumluluğu genellikle beraberinde gelir. Bu, buradaki çalışmanın müşteri odaklı olduğu anlamına gelir. Çünkü şirketinde kültürü ve liderlik anlayışı olan müşteri, özel teknik ve sektör bilgisine sahip, şirkete kolayca entegre olabilecek birini arıyor. Bu, müşterinin gözünden tam olarak odaklanmış bir aramadır. Bu şekilde, müşterimizin de uygun adayları almasını elimizden geldiğince sağlıyoruz.

Ancak, kişisel imajımız daha da ileri gidiyor. Örneğin, müşterilerimize organizasyonel konular veya görevler hakkında tavsiyelerde bulunuyoruz. Kendimiz de uzun yıllar yönetici pozisyonlarında çalıştığımız ve bu bilgiyi müşterilerimiz için yararlı bir şekilde kullandığımız için, kendi yönetim deneyimimiz burada önemli bir rol oynamaktadır. ‘’Insight /André Limburg’’

 

Geçenlerde bir firma ziyaretinde yönetim kurulu üyesi, aday bulma kaynaklarımızı sordu. Benzer kaynakları bizim insan kaynakları da kullanıyor siz de dedi. Siz neyi farklı yapıyorsunuz diye sordu.

 

İlk bakışta aynı kaynakları kullanıyoruz gibi görünse de derine indiğimizde herkesin bir uzmanlık alanı var. Bizim işimiz işe alım danışmanlığı, firmanın uzmanlık alanı ise üretim. Her ne kadar firma İK ekibi olsa da  onların işi sadece işe alım değil elbette, İK’nın başka fonksiyonları var. Burada önemli bir detay şu ki bizim sektör ve piyasa deneyimiz çok yoğun. Biz 20'den fazla sektörde çalışırken onlar sadece kendi sektörlerinde çalışıyor. Biz çok sayıda farklı mesleklerde işe alım danışmanlığı hizmeti verirken, onlar daha sınırlı sayıda mesleklerde çalışıyor. Bizim işe alım hizmetlerinde kullandığımız digital alt yapımız sayesinde ve çok sayıda sektörde çalıştığımız için çoğu meslek ile ilgili veri tabanımızda çok sayıda aday mülakat raporuna sahibimiz.

 

Özellikle son yıllarda işe alım danışmanlığında yada işe alımda sektör ve piyasa deneyimi önemini artırdı. Bu da bizde var. Müşterilerimizin talep ettiği orta ve üst düzey yönetici pozisyonlarında piyasa ve sektör deneyimimiz sayesinde hızlı çözümler üreterek, müşteri firmanın kurumsal kültürüne en uygun adayları sunuyoruz. Bu deneyim de 18 yıllık işe alım danışmanlığımız sürecinde kendiliğinden oluşuyor. Bundan sonra kariyer sitelerinde ilan vererek aday bulma dönemi sona eriyor. Artık sektör, piyasa deneyimi, network ağı, sosyal medya ağınızdaki işveren markası öne çıkıyor. En iyi adaylara ulaşmak artık daha da zorlaşıyor.

Sağlıklı ve güzel günler dileriz.
Cengiz Karaman
Human Kapital İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Şti