Bir İş Teklifi Aldınız, Mevcut İşyerinden Ayrılma Sürecine İyi Hazırlanmanız Gerekir ile ilgili resim

Bir İş Teklifi Aldınız, Mevcut İşyerinden Ayrılma Sürecine İyi Hazırlanmanız Gerekir

BÖLÜM-1 MEVCUT İŞYERİNDEN AYRILMA SÜRECİ: 

Çalışanların yeni bir işyerine girişlerini olabildiğince başarılı kılmak için neler yapabilecekleri sorusunu ele almak istiyoruz. 
İyi ve başarılı bir uyum süreci yalnızca işe alan şirketin sorumluluğunda değildir, ancak bir çalışan yeni çalışma ortamına girişi mümkün olduğu kadar iyi hazırlamak için üzerine düşeni yapmalıdır.

 

Bir firmadan iş teklifi aldığınızda mevcut firmanızda öncelikle yapmanız gerekenler:

Teklifle ilgili sorularınız varsa örneğin ücret ve yan haklar veya iş sözleşmesinde rekabet yasağı veya özel durumları içeren maddeler, teklifi kabul etmeniz halinde muhtemel işe başlama tarihi vb bunları teklif veren firma ile görüşmeniz gerekir.

İş teklifi kabul ettiğinizi firmaya bildirirken muhtemel işe başlama tarihini kendi firmanızdan ayrılma tarihini netleştirdikten sonra teklif veren firmaya bilgi vereceğinizi söylemeniz daha doğru olur.

 

İş teklifini kabul ettiğinizde mevcut firmanızdaki yöneticinizle görüşerek istifa dilekçenizi sunabilirsiniz. Bunu yaparken İş Kanunun 17. Maddesine göre kıdem sürenize göre 2-8 hafta arasında değişen bir ihbar önelinde bulunmanız gerekir. Bu durumda günde 2 saat olarak iş arama izniniz olacaktır. İş arama iznini de ihbar öneline denk gelen iş günlerinin her bir iş günü için günde 2 saat üzerinden hesaplayarak toplam iş arama iznini sözleşmenin sonlarına denk getirerek kullanmak istediğinizi dilekçenizde belirtmeniz gerekir.

Örneğin 8 haftalık ihbar öneliniz varsa, ihbar önelindeki iş günü sayınız 40 iş günü ise iş arama izniniz: 40x2=80 saat olacaktır. Bunu da 1 günlük iş günü saatinize böldüğünüzde çıkan gün kadar erken ayrılma durumunuz vardır.

Bu durumda iş arama izni kadar daha erken işten ayrılma durumunuz olacaktır.

Yada SGK dan yazı alarak veya yasal olarak kıdem tazminatını almayı hak gerektirecek durumlarda dilekçeniz ekine ilgili belgeyi ekleyerek istifa gerekçenizi buna göre düzenleyebilirsiniz.  Bu durumda ihbar önelinde bulunma zorunluğunuz bulunmuyor ancak iş ahlakı gereği iş devri yapabilecek süre kadar firmada çalışmanız gerekir.

 

Teklif veren firmanız sizin ihbar öneli kadar bekleme konusunda size sorun çıkarmayacaktır. Mevcut firmadan ayrılma sürecini kırıp dökmeden, kapılar kapatmadan süreci yönetmeniz gerekir. Hem iş etiği gereği hem de ilerde referans alma durumlarında mevcut firmanızla iyi ilişkiler içinde ayrılmak her zaman önemlidir. Teklif veren firma sizi zorlasa da mevcut firma ile ilişkilerinizi bozacak durumlara girmek sizin geleceğiniz için risk oluşturur.

 

Mevcut işvereninize bildirimde bulunduktan sonra, teklif verene firmaya işe başlama tarihinizi bildirebilirsiniz. Yeni işe başlamadan önce firmanın istediği işe giriş evraklarınızı eksiksiz hazırlamanız ve istedikleri gün teslim etmeniz önerilir.

 

Mümkünse işten ayrılınca birkaç gün tatil ile zihinsel olarak eski işvereninizden ve eski görevinizden uzaklaşmak ve aynı zamanda kendinizi yeni mücadeleye zihinsel olarak hazırlamak için kullanın.


Eski görevi bırakmak çok önemlidir. Yeni bir şirkete gelirsiniz, yeni bir görev üstlenirsiniz, hatta buna sorumluluk artışı da eşlik edebilir. Dünün cevaplarının yarının sorularını cevaplayacağını varsayma hatasına düşmeyin.

Her şirketin kendine has özellikleri, her görevin kendine has zorlukları vardır... Her şeyin eskisi gibi devam edeceğini düşünme hatasına düşmemeniz iyi olur.


Bu nedenle, yeni işvereni düşünün. Gelecekte çalışacağınız ortamı analiz edin. Hangi sorunlarla ve engellerle karşılaşabilirsiniz ve bunları nasıl aşmayı düşünüyorsunuz? 
İyi hazırlanmışsanız ve gelecekteki şirketiniz işe alım sürecini ciddiye alıyorsa, hızlı ve sorunsuz katılımın önünde hiçbir şey duramaz.


Keyifli günler dileriz

Cengiz Karaman
Human Kapital İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Şti