Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ile ilgili resim

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma

İşletmeler büyüme yolunda ilerlemeye başlarken, beraberinde birçok sorunu de gündeme getirebiliyor. Başlarda çıkan sorunlar bireysel olarak çözülebiliyor ama işletmelerin hızla büyüme yollarında çalıştırırken, giderek artan sorunlar içinden çıkılamaz bir hal barındırabiliyor.

Kurumsal olmak demek; bir şirketin vizyon, misyon ve şahsiyet sahibi olması demektir. Kurumsallaşmak beraberinde kalite, itibar, güvenirlilik ve şeffaflık da getirir. Kurumsal bir firma düzenlemesi temel amaç, yöneticiye bire bir bağımlı kalmamak ve sonraki iş sürekliliğini sağlamaktır.

Kurumsallaşma sürecinde öncelikle hedefler belirlenmeli ve en önemlisi bu yaklaşım gerçekçi olunmalıdır. Yapılmasının hedeflenenlere uygun bir organizasyon yapılması ve sağlanmalıdır.

Aile Şirketi Kurumsallaşmasının Amacı; Ailenin vizyonu ile şirketin vizyonu arasında bir ortak payda yaratarak aile ve şirket vizyonu arasında çatışmayı engellemek. Şirketin sürdürülebilirliğinin sağlanması için şirket kurumsallaşmasının yanında, aile ilişkilerini de kurumsallaştırmaktır.

Aile şirketlerinde birinci kuşak temsilcileri yıllar içinde yaşadığı zorluklar ve başarılı hamleleri sonucu elde ettiği saygınlığın devamını koruma ve ikinci kuşak temsilcilerinin bu süreçteki katkısı düşünmek en önemli unsur oluyor.

Aile şirketlerinde en çok dikkat çeken unsurlardan diğeri ise; Güven problemi.

Güvensizliğin altında yatan en temel unsur ise ikinci kuşak temsilcilerinin ekonomik anlamda daha rahat yetişmiş ve ekonomik zorlukları karşılaşmamış olmamasının yanında birde işin tozunu toprağını yutmayışı kurucu kuşak tarafından güvensizlik noktasında önemli bir dinamik oluyor.

Kendini gösterme kanıtlanma çabasına giren ikinci kuşak temsilcileri görev ve sorumlukları kısıtlanması ve doğru karar alamayacağını yönündeki düşünceler ikinci nesil temsilcilerin yaşadığı zorluk oluyor.

Türkiye’de aile şirketleriyle ilgili en önemli ön yargı aile şirketleri kurumsallaşamaz düşüncesi. Türkiye’de bilinen en önemli şirketler aile şirketleridir.

Aile şirketleri kurumsallaşmaya çalışırken, kurumsallaşmış dünya devi şirketlerin dünyaya “biz bir aileyiz” mesajı veriyor olması, aile şirketlerinin doğru yönetildiğinde diğer firmalara göre daha güçlü olabileceğini göstermektedir.