Yeni İşyerine Başlama Sürecinde Yeni Firmanızın İyi Hazırlanması Gerekir  ile ilgili resim

Yeni İşyerine Başlama Sürecinde Yeni Firmanızın İyi Hazırlanması Gerekir

BÖLÜM:-3 İşe Yeni Başlayacağınız Firmanın Yapacakları:
Mevcut işyerinden ayrılıp yeni işyerinizde işe başlama ve sonraki oryantasyon sürecine de iyi bir hazırlık yapılması her iki taraf için de önemlidir. İşe alıştırmanın sadece dizüstü bilgisayarı ve şirket aracını zamanında teslim etmek kadar çalışma ortamının hazırlanması ve şirket içi diğer çalışmaların da yapılması önemlidir. 

İşe alıma süreci, gelecekteki çalışan iş sözleşmesini imzalar imzalamaz başlamalı ve bu nedenle, işe alım sürecinden geçen bir çalışanınız olduğu açıktır. 

Sürecin bu ilk aşaması, işyerinin kurulması (gerekli tüm çalışma materyalleri ve erişim dahil), yeni çalışan hakkında etkilenen paydaşlara ve meslektaşlarına şirket içi iletişim gibi idari görevlerle ilgili duyurular yapılmalı. Şirkette resepsiyon gibi daha az göze çarpan pozisyonların da yeni gelen hakkında bilgilendirildiğini unutmayın. Son olarak, yeni çalışana ilk dönem için bir akıl hocası sağlanması ve bu aşamada buna iç süreçleri bilen, şirketin "yazılı olmayan" yasalarına aşina ve iyi durumda olan deneyimli bir meslektaş adının verilmesi tavsiye edilir. 

Yeni çalışan ilk günü geldiğinde, işleyen bir işe alım süreci, küçük şeyler netleştirilir ve organize edilir: 
Yeni çalışanı kim karşılayacak, ilk gün nasıl geçecek (ayrıntılı olarak planlanmış), ilk karşılama toplantısına kim katılacak, işyerinde göreve başlamayı kim yapacak, kim İlk birkaç gün ve hafta için prosedürü açıklayacak, bitişik departmanlardaki çalışanı kim tanıtacak, kim çalışana önemli binaları gösterecek vs. Bu ilk gün, tüm süreç için merkezi bir öneme sahiptir. Bu, yeni çalışana ödevlerinizi ne kadar iyi yaptığınızı ve yeni çalışana ne kadar hazırlandığınızı çok net bir şekilde gösterir. Gerçek bir fark yaratabileceğiniz yer burasıdır.
 

Ancak en iyi senaryoda, süreç ilk günden sonra bitmez.
İlk hafta boyunca, yeni işe aldığınız kişiyle şirketin hedeflerinin ne olduğunu, çalışan için sonuçta ortaya çıkan hedeflerin neler olduğunu tartışmalı ve her günün sonunda bir geri bildirim oturumu düzenlemeye çalışmalıdırlar. Neler iyi gitti, hangi sorular cevapsız kaldı, yeni meslektaş için neyin net olmadığı, ilk izlenimlerinin neler olduğu vb. İlk hafta yeni meslektaşınıza yakın olun ve başarılı bir ilk günün ardından arkanıza yaslanmayın.
 

İlk hafta başarılı olduktan sonra, çalışandan geri bildirim aldığınız ve aynı zamanda geri bildirimde bulunduğunuz kişisel konuşmalar gibi düzenli bir geri bildirim döngüsü oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. Tümevarımın ilerleyişiyle ilgili olarak programa uyup uymadığınızı, herhangi bir soru veya memnuniyetsizlik olup olmadığını, tümevarımın bireysel noktalarının derinleştirilmesi gerekip gerekmediğini birlikte tekrar tekrar kontrol edin.

Süreci bu şekilde tasarlarsanız 45-60 gün içinde şirkete tam değerini gösterebilecek bir çalışanınız olur. En geç bu noktadan itibaren, işe alım sürecinde gösterdiğiniz çaba karşılığını verir. Bu tür planlar yapılmadığında deneme süresinde işten ayrılmalara neden olabilir ki bu da işverenler ve işe alım sürecindeki insanlar için ciddi bir iş gücü ve zaman kaybı anlamına gelir.

Keyifli günler dileriz

Cengiz Karaman
Human Kapital İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Şti